Powrót do strony głównej

Nasze wina

Ambre 2016
białe fermentowane na skórkach, wytrawne

Ambre w języku francuskim oznacza bursztyn. Nazwa wina nawiązuje zatem do jego unikatowego pomarańczowo-bursztynowego koloru, który wynika z fermentacji wina w kontakcie ze skórkami białych winogron. Produkcja win bursztynowych (nazywanych także pomarańczowymi lub orange wines) do złudzenia przypomina zatem tworzenie win czerwonych. Ta wspólna cecha sprawia, że wino nabiera wyraźnej struktury, charakterystycznej cierpkości oraz uzyskuje wyjątkowy kolor.

Nowe wino Ambre 2016 z Winnicy Turnau w zapachu przywodzi na myśl dojrzałe jabłko, skórkę pomarańczy i żywicę. W ustach zdecydowanie wytrawne, przypomina gorzką herbatę i cierpki owoc miechunki. Taniny z winogron, dzięki długiemu dojrzewaniu w beczkach, zaokrąglają moc alkoholu, tworząc kompozycję wymagającą, a jednocześnie spójną i intrygującą.

Okres maceracji na skórkach: 3 tygodnie

Odmiana winogron: solaris 

Dojrzewanie w beczkach typu barrique: 18 miesięcy 

Cukier resztkowy: 1,5g/l

Alkohol: 15%

Temperatura podania: 10-12°C

Polecamy do: kuchnia japońska, kuchnia indyjskia, ryby, drób, wołowina
Kup w sklepie online

Zobacz także

+

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się pierwszy o premierach win
i planowanych wydarzeniach w Winnicy Turnau